Aşağılık kompleksini yenmek için neler yapabilirsiniz?
Aşağılık kompleksi ya da aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdan ibaret.
Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür. Sıklıkla farkına varılmaz ve telafi etme düşüncesi kişileri eziyet içine sürükler ve şaşırtıcı bir kazanım veya aşırı bir antisosyal davranışla sonuçlanır. Peki, bu duygu durumundan kurtulmak için neler yapılabilir?Aşağılık kompleksi ya da aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdan ibaret.
Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür. Sıklıkla farkına varılmaz ve telafi etme düşüncesi kişileri eziyet içine sürükler ve şaşırtıcı bir kazanım veya aşırı bir antisosyal davranışla sonuçlanır. Peki, bu duygu durumundan kurtulmak için neler yapılabilir?
Herkes hayatının bir döneminde bir başkasının önünde aşağılık kompleksi hissedebilir. Kendimize yeterince iyi, yeterince güzel veya yeterince akıllı olmadığımızı söyleriz ama bu yorumlar aslında pek de gerçeklere dayanmaz.
İki tür aşağılık kompleksi vardır. Birincisinin kökleri, çocukluğa kadar iner. İkincisi ise başarısızlıkla ya da başarızlık olarak algılanan durumlarda gelişir. Her iki durumda da hissedilen duygu, hayal kırıklığı az ya da çok güçlü olabilir.Çocukluktan beri süregelen bu kompleksin kökleri ebeveyn ihmalinden, tekrarlanan eleştiriden, aşağılanmadan, tacizden, medyadan gelen olumsuz mesajlardan veya olumlu sosyal deneyimlerin eksikliğinden kaynaklanabilir. Bir başarısızlığın ardından gelen ve hayatın belli dönemlerinde hemen hemen herkesin yaşadığı yetişkinlikte gelişen aşağılık kompleksi de yine umutsuzluk hissiyle katmerlenir ve sosyal çevreden gelen olumsuz eleştiriler, tepkilerle pekişir.</p>
İki tür aşağılık kompleksi vardır. Birincisinin kökleri, çocukluğa kadar iner. İkincisi ise başarısızlıkla ya da başarızlık olarak algılanan durumlarda gelişir. Her iki durumda da hissedilen duygu, hayal kırıklığı az ya da çok güçlü olabilir.
Bazen aşağılık kompleksine bağlı olarak gerçekleştirdiğimiz eylemlerin kökenini göremeyebilirsiniz. Aşağılık kompleksi sinsi bir şekilde psikolojik, sosyal durumunuzu etkilerken farkında olmadan yaptığınız olumsuz eylemler de geliştirir. Bu belirtilerden bazıları şöyle:</p>
Kolayca manipüle edilmek ve istemsiz bir şekilde her girdiğiniz ortama, atmosfere aşırı şekilde uyum sağlamaya çalışmak,Bazen aşağılık kompleksine bağlı olarak gerçekleştirdiğimiz eylemlerin kökenini göremeyebilirsiniz. Aşağılık kompleksi sinsi bir şekilde psikolojik, sosyal durumunuzu etkilerken farkında olmadan yaptığınız olumsuz eylemler de geliştirir. Bu belirtilerden bazıları şöyle:
* Başkalarının başarılarına, mutluluğuna karşı süreklilik halini kazanmış sahte bir yüz ifadesi takınmak
* Gereksiz şeyler satın alarak, çok fazla içerek, çok fazla yiyerek veya biriktirerek dürtüsel davranışlar geliştirmek, * Övgüleri kabul etmek de zorlanmak,* Kolayca manipüle edilmek ve istemsiz bir şekilde her girdiğiniz ortama, atmosfere aşırı şekilde uyum sağlamaya çalışmak
* Kaygı, güven sorunları ve yetersizlik hissiyle boğuşmak,
Eksiklik olarak gördüğünüz her bir etmene duygu değil, mantık prizmasından bakın. Kendinizde bulduğunuz hatalar, size oldukça kötü gözüküyorsa herkesin kendisinde bir şeyler geliştirmek istediği gerçeğini kendinize hatırlatın. En önemlisi de ayrıntılara değil, bütüne odaklanın. Saçınız, burnunuzun ya da sevmediğiniz bir huyunuz tamamen sizi yansıtmaz. Kusur olarak benimsedikleriniz sizin sadece bir parçanızdır.