GÖNÜL GÖZÜ DERNEĞİ'NDEN BAKAN GÖKTAŞ'A 9 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Engellilere yönelik yaptığı çalışmalar ve kültürel alanda düzenlemiş olduğu faaliyetlerle tanınan Gönül Gözü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Devriş Ahmet Şahin,3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebeti ile  bir açıklama yaptı.

Başkan Şahin, Dünya ortalamasının üzerinde engelli nüfusa sahip olan ülkemizde engellilere yönelik çalışmalar  her geçen gün biraz daha iyileşse de ülke nüfusumuzun yaklaşık sekizde birini oluşturan engellilerin çözüm bekleyen sorunları hakkında 9 maddelik öneri ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a çağrıda bulundu.

 

9 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

 

 – 25 Ocak 2013 Tarihinde yürürlüğe giren 28539 sayılı kanunun 2022 maaşı yönetmeliğinde, 25 Mart 2014 tarihi itibariyle değişikliğe gidilerek yeni eklenen hükümlerle 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun ek 7. Maddesi’nde; ‘(Değişik: RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun Ek 7. maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması’ denilmekte. İlgili madde de yapılan değişiklikle evde bakım ödemelerinden yararlanan engellilerin aylık olarak almış olduğu 2022 engelli maaşları , ilgili maddenin gecikmeli olarak yürürlüğe girdiği 01.01.2016 tarihinden itibaren kesilmiş ve on binlerce engelli bu sebepten dolayı mağdur durumdadır.Evde Bakım maaşlarının gelir hesabına sayılmaması yada 2022 sayılı engelli maaşlarında aynı yaşlılık maaşında olduğu gibi sadece engelli bireyin gelir hesabının dikkate alınarak bu  mağduriyetin giderilmesi yüz binin üzerinde engelli birey ve bir o kadar da engelli yakınını mağduriyetten kurtaracaktır.

 

– Diyanet İşleri Başkanlığı’nın  Haziran 2020 istatistiklerine göre, Türkiye’de 89 bin 259 cami bulunuyor. Ama ne yazıkki bu camilerin büyük bir bölümü engellilerin ibadet edebileceği şekilde değil. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ivedi bir şekilde camileri engellilere uygun hale getirerek aynı zamanda özellikle 10-16 Mayıs ve 3 Aralık takvimlerine  rastlayan haftalarda ülke genelindeki camilerde cuma hutbelerini engellilere yönelik duyarlılık içeren hutbelere ayırması da yine engelli bireylerin talep ve temennileri içerisindedir.

 

– Özel  Engelli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ve Özel Engelli Yaşlı Bakım Merkezlerinin açılma şartlarının yeniden düzenlenmesi  ve 04.11.2016 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetedeki  29878 sayı ile yürürlüğe giren Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinin  halen faaliyet göstermekte olan bu statüdeki özel merkezlere ivedi olarak uygulanarak bu tür kuruluşların amacına hizmet etmesinin sağlanması hem engelli ve yaşlı bireyler hemde toplum nazarında daha iyi sonuçlar verecektir.

 

– 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nda Engellilere yönelik faaliyet gösterecek derneklere bir kıstas getirilerek Engelliler adına dernek kurup bu adla kapı kapı gezerek veyahut sokaklarda engelliler adına boyama kitabı kalem dergi vb materyallerin satılarak engellilerin ticari bir meta yahut rant aracı haline getirilmesinin ve yine engelli bireylerin onurlarının incinmesinin önüne geçilmesi bütün engelli camiası ve toplumu ziyadesiyle memnun edecektir.

 

– Kamu da ve özel sektörde çalışan engelli birey sayısının arttırılması  ve yine halihazırda Kamu ve özel sektörde çalışan engelli bireylerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ,engelli çalışanların bir zorunluluk yahut angarya olarak görülmesinin önüne geçilmesi de engelli bireyleri yeterince mesut kılacaktır.

 

– Engelli bireylerin  bürokratik hakları başta olmak üzere yaşamış oldukları sorunları çözmek adına  Cimer gibi veri tabanı olan bir site ve  ülke genelindeki tüm engellilerin ücretsiz arayabileceği bir destek hattı oluşturulması ülke genelinde yaşamakta olan tüm engellilere daha rahat hizmet alabilme olanağı sunacaktır.

 

– Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilk,orta,liseler ve Yök’e bağlı yüksek okullarda engellilere yönelik duyarlılık kazandırma adına  zorunlu empati  dersleri ve önyargısız bireyler yetiştirmek adına bu konuda çeşitli eğitimler  verilmesinin toplumu daha duyarlı bir hale getireceğinden  bu konunun biran önce değerlendirilmesi de engelli kamoyunda sevinçle karşılanacaktır.

 

– Sanat,spor ve kültürel alanda başarı gösteren engelli bireylerin devlet tarafından desteklenerek  bu tür çalışmaların önünün açılması  ve engelli bireylerin bu alanlara yoğunlaşmasının sağlanması da engelli kamoyunda  büyük bir heyecan yaratacaktır.

 

– Doğuştan engelli bireyler ve çeşitli hastalık ve kazalar sonrasında engelli hale gelen bireylerin emeklilik hesaplarının yeniden değerlendirilmesi ve yine engelli sağlık kurulu  raporu,engelli kimlik kartı vb uygulamalardaki  mevcut prosedürün gözden geçirilerek engellilerin yükünün azaltılması,devletin engelli ortez ve protezlerine ödemiş olduğu miktarların uygun bir hale getirilmesi ile Engelli kartlarının  ülke genelindeki tüm noktalarda geçerli olacak bir hale getirilmesi de engelli camiası için büyük bir önem taşımaktadır