Konya Aydınlar Ocağında bu hafta yazar Fatma Şeref Polat, vefatının 50. Yıl dönümünde ünlü edebiyatçı Şükufe Nihal’i anlattı:
“Şükufe Nihal, dip dalgadır”
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Sohbetinde Şair Yazar Fatma Şeref Polat, vefatının ellinci yıl dönümünde ünlü şair yazar Şükufe Nihal’in hayatı ve eserlerini anlattı. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki programda Polat, şiir ve romanlarıyla tanınan Nihal’in milli mücadele dönemine damgasını vuran kadınlardan olduğunu söyledi.
Sözlerinin başında Şükufe Nihal’in ailesine dair bilgiler veren Polat, “1896’da Nazire Hanım ile Miralay Ahmet Abdullah Bey’in kızı olarak İstanbul Yeniköy’de dünyaya gelen Nihal’in baba tarafından dedesi, Sultan V. Murad’ın sertabibi iken sürgün edilen Doktor Emin Paşa, anne tarafından dedesi de Kâtipzadeler’den Binbaşı Şevket Bey’dir. Kâtipzadeler, Fatih Sultan Mehmet’in Nakkaşbaşısı Mehmet Efendi’ye kadar dayandırılan Kastamonu’nun ileri gelen ailelerindendir” dedi.
Türkiye’nin ilk üniversite mezunu kadını olan Şükufe Hanımın küçük yaşlarda yazmaya ilgi duyduğunu ve farklı bir şahsiyet olarak yetiştiğini anlatan Polat, “Ne tarafına bakarsanız bakın, Şükufe Nihal’in bir ilki yaşadığını görürsünüz. Babasının görevleri nedeniyle hem Şam’da hem de Selanik’te bulundu. İyi bir eğitim aldı, sosyal meselelere duyarlı bir insan olarak yetişti. Darülfünun’dan mezun olan ilk kadın oldu” diye konuştu.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, onun şiirleri için, ‘Nihal’in şiirleri bana insan eli değmemiş kumaşları hatırlatıyor” dediğini kaydeden Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şükufe Nihal milli mücadele döneminin önder kadınlarından biridir. Sultan Ahmet Mitinginde Halide Edip’in ardında ikinci sıradadır ama Fatih mitinginde Şükufe Hanımı birinci sırada görürüz. Orada çok etkileyici de bir konuşma yapıp, ‘Ey aziz vatan, beşiğimiz sendin, mezarımız yine sen olacaksın!’ demiştir.”
Nihal’in 1912 yılında eğitimci ve ders kitapları yazarı Mithat Sadullah Sander Bey ile evlendiğini, 1915 yılına kadar süren evlilikten oğlu Necdet’in dünyaya geldiğini anlatan Polat, “Şükufe Hanım daha sonra İstiklal Savaşı yıllarının politikacısı Ahmet Hamdi Başar ile ikinci evliliğini yaptı ve kızı Günay dünyaya geldi. Sosyal yönüyle bilinen yazara, özel hayatına istinaden (aşkların şairi) diyenler olduğunu görüyoruz ama bana göre haksızlık ediyorlar. Hayatını etraflıca incelediğimizde bunu anlıyoruz” diyerek devam etti.
Vatan aşkı ve memlekete hizmet etme azminde olan Nihal’in dip dalga tesirine sahip etkili bir şair, yazar ve hatip olduğuna vurgu yapan Polat, “Şükufe hanım yazı hayatının yanı sıra kültür meclislerinde bulundu, öğretmenlik yaptı ve 1946’da erken emekli oldu. İkinci eşiyle uzun yıllar evli kalmalarına rağmen nihayetinde ayrıldılar. Bir trafik kazasında ağır yaralanan Nihal yürüyemez duruma geldi ve bakımevine alındı. Hayatının bundan sonraki döneminde sadece sustu, hiç konuşmadı. 24 Eylül 1973’de vefat etti ve biz onu ellinci ölüm yıl dönümünde rahmetle anıyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.
Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü konferans sonunda Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat’a teşekkür ederek günün anısına kitap takdiminde bulundu.