Konya’da ziraat odasından ‘su tasarrufu’ çağrısı

tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda özellikle yer altı suyunun gün geçtikçe azalması üzerine Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, suyun tasarruflu kullanılması konusunda çağrıda bulundu. Sulanan ve sulanmayan arazide yetişen ürünleri gösteren Kavuneker, ''Sulanan arazideki verimin üçte birini kıraç araziden alıyoruz. Bizim yer altı ve yer üstündeki suları boşa harcamamız lazım. Suyumuza sahip çıkmamız lazım. Çünkü bu ülkenin gıda güvenliğinin tek çaresi sudur. Eğer su olursa hayat olur. Su olmayacak olursa, gıdada da bağımlı oluruz'' dedi.

Konya’da ziraat odasından ‘su tasarrufu’ çağrısı

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda özellikle yer altı suyunun gün geçtikçe azalması üzerine Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, suyun tasarruflu kullanılması konusunda çağrıda bulundu. Sulanan ve sulanmayan arazide yetişen ürünleri gösteren Kavuneker, ''Sulanan arazideki verimin üçte birini kıraç araziden alıyoruz. Bizim yer altı ve yer üstündeki suları boşa harcamamız lazım. Suyumuza sahip çıkmamız lazım. Çünkü bu ülkenin gıda güvenliğinin tek çaresi sudur. Eğer su olursa hayat olur. Su olmayacak olursa, gıdada da bağımlı oluruz'' dedi.

 

40 bin 83 kilometrekare ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip Konya Ovası'nda yaklaşık 2 milyon hektar tarım arazisi bulunuyor ve bunun yaklaşık 600 bin hektarlık alanında sulu tarım yapılıyor.Ova da yer altı su seviyesi ise bölge bölge farklılık göstermekle birlikte her yıl 2-3 metre azaldığı için ortalama 50 metre geriledi.

Bu ekim sezonunda da mart ayında kadar kurak bir dönem yaşandı. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, bölgede baraj ve göllerdeki su seviyesinin beklenilen düzeye henüz ulaşmadığını, yer altı seviyesinin de gün geçtikçe azaldığı için suyun tasarruflu kullanılması konusunda çağrıda bulundu.

Sulanan ve sulanmayan arazide yetişen ürünleri gösteren tasarrufa dikkat çekmeye çalışan Kavuneker, ''Sulanan arazideki verimin üçte birini kıraç araziden alıyoruz. Bizim ne yer altı, ne de yer üstündeki suları boşa harcamamız lazım. Suyumuza sahip çıkmamız lazım. Çünkü bu ülkenin gıda güvenliğinin tek çaresi sudur. Eğer su olursa hayat olur. Su olmayacak olursa, gıda da bağımlı oluruz.'' dedi.

Mart ayında gerçekleşen yağmurun, çiftçiye adeta can suyu olduğunu belirten Kavuneker, ''Şu anda acil yağmur ihtiyacımız, yine devam ediyor. Diğer tarafta da ekinler sulandığı için hava sıcaklıkları ve yağışında çok fazla olmamasından dolayı yaptığımız yağmurlama sulamaları 10 gün sonra, 15 gün sonra tekrar yapmamız gerekiyor. Çünkü ekin gübresi dağıtıldığı için hemen nemi alıyor. Eğer nisan ve mayıs ayı biraz daha yağışlı geçerse iyi olur." diye konuştu. HABER MERKEZİ