Şemsi Bayraktar'dan 'fiyatlar katlanacak' uyarısı
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin ana girdilerinden olan mazotta bir yıllık zammın bir ayda gerçekleştiğini söyledi. Bayraktar, "Bu fahiş zamla birlikte mazota verilen destek tümden eridi. Nakliye fiyatları da artacak ve gıda fiyatları katlanacaktır" ifadelerini kullandı.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin ana girdilerinden olan mazotta bir yıllık zammın bir ayda gerçekleştiğini söyledi. Bayraktar, "Bu fahiş zamla birlikte mazota verilen destek tümden eridi. Nakliye fiyatları da artacak ve gıda fiyatları katlanacaktır" ifadelerini kullandı.
Sürekli artan girdi maliyetlerinin etkisiyle üretici enflasyonun yüksek olması, aşırı sıcaklar ya da aşırı yağışlar gibi ani iklim değişiklikleri tarımsal üretimi ve gıda fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.
Çiftçinin ana girdilerinden olan mazotta bir yıllık fiyat artışının son bir aylık dönemde yapıldığını, bunun da mazota verilen tarımsal destekleri erittiğini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu durum aynı zamanda nakliye fiyatlarını artıracak tüketiciye ulaşıncaya kadar gıda fiyatları katlanacaktır” uyarısında bulundu.
Öte yandan motorine bugünden itibaren geçerli olacak şekilde 1.07 lira zam geldi. Bayraktar’ın aktardığına göre, son zamla birlikte mazot fiyatı aylık olarak yüzde 51.9, son bir yıla göre ise yüzde 49,9 oranında arttı. Yani son bir yıllık zam oranından daha fazlası, seçimden sonraki bir ayda yapılmış oldu. Seçim sonrası geçen yaklaşık iki buçuk aylık süredeki zam oranı ise yüzde 96’ya yükseldi.
Sözlerinin devamında bayraktar şunları söyledi:
“Bu fahiş zamla birlikte mazota verilen destek tümden eriyip gittiği gibi, tarıma verilen tüm desteklerin de yüzde 80'i de mazota uygulanan ÖTV, KDV ve döviz fiyatı artışı yoluyla devlete geri aktarılıyor.Mazotun yanı sıra tarımsal üretimi zorlayan bir diğer konu da yeniden artmaya başlayan gübre fiyatları…
“Gübre fiyatlarında 6 aydır oluşan fiyat düşüşünün ardından haziran ayında yükselmeye başlayan fiyatlar temmuzda da artmaya devam etti” diyen Bayraktar, “Son bir ayda gübre fiyatlarında yüzde 33'e varan artışlar görüldü” dedi.
“Yeni ekim dönemine kısa bir süre kala artan gübre fiyatları karşısında üreticilerimiz endişe duyuyor” diyen Bayraktar, “Zamlardan etkilenen ve hasadından yeteri kadar gelir elde edemeyeceği endişesi yaşayan üreticilerimiz yeni sezon için nasıl girdi temin edecektir?
Bitkisel ve hayvansal üretimdeki maliyet sorununu çözmeden ve üretimi artırmadan gıda ürünlerindeki enflasyonu çözmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bayraktar, “Bu sorun çözülmediği takdirde üreticilerimiz az kazandığı için üretimden vazgeçecek, tüketicilerimiz ise daha pahalıya ürün tüketecektir. Maliyetlerin düşürülmesi için üreticilerimiz tarımsal üretimde kullanılan tüm girdilere makul fiyatlardan ulaşmak zorundadır” değerlendirmesinde bulundu.