YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ ROBOT!
Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden AKINSOFT, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasında ADA-7 Robot Tanıtımıyla birlikte bir kutlama programı düzenledi.
Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden AKINSOFT, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasında ADA-7 Robot Tanıtımıyla birlikte bir kutlama programı düzenledi.
Kutlamaya; Karatay Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Deveci, Yazılım Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Vahit Tongur, AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, AKINSOFT ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.Açılış konuşmasını yapan AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, Cumhuriyetin 100. yılının temelinde yaşanan fedakarlıkları ve kahramanlıkları anımsatarak, "Biz de gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla büyük fedakarlıklarla yarınlara ilham kaynağı olmaya çalışıyoruz." dedi.Akın, AKINSOFT'un kuruluşundan bugüne kadarki yolculuğunu anlatarak, "Sürekli kendimize bir şeyler katarak ilerledik. Bugün Türkiye'nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri haline geldik. Bu başarının arkasındaki en büyük güç, AKINSOFT ailesinin özverili çalışmalarıdır." diye konuştu.Açılış konuşmalarının ardından ADA-7 Robot tanıtıldı. ADA-7 Robot, AKINSOFT'un yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği, insansı robotları arasında yer alıyor. ADA-7 Robot, insan benzeri hareket kabiliyeti ve konuşma yeteneğiyle dikkat çekiyor.Kutlama programı, AKINSOFT'un 100. yıla özel hazırladığı video gösteriminin ardından sona erdi.
AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, açılış konuşmasında AKINSOFT'un 100. yıl hedeflerini de açıkladı. Akın, "Önümüzdeki 100 yılda, Türkiye'nin teknoloji üssü olma hedefimize ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Bu hedefe ulaşmak için insansız hava araçları, yapay zeka, büyük veri gibi alanlarda Ar-Ge çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız." dedi
Özgür Akın, 28 yıl önce belirlemiş oldukları tüm vizyonları ve planları beşer yıllık periyotlar halinde gerçekleştirdiklerini dile getirerek yaptıkları bazı projelerden bahsetti. Akın, “İlk olarak 2000 yılında Türkiye'de bayrağımızı tamamladık. 2005 yılında Konya'da vergi rekortmeni olduk ve altın madalya ile ödüllendirildik. Aynı zamanda 15 yıl önce belirttiğimiz gibi insansı robotların AR-GE faaliyetlerine başladık. 2015’te ilk olma özelliğine sahip Akıl Robotics fabrikamızın temellerini attık. 2017 yılında fabrikamızın açılışını gerçekleştirerek insansı robotlar konusunda seri üretime başladık. Sonrasında dünyanın ilk insansı robot müzesi olan İstanbul Robot Müzesini İstanbul'da açtık ve kültürel anlamda bir değer kazandırmış olduk. Sürekli bünyemize bir şeyler katarak ilerlemeye devam ediyoruz. Günümüzde 120'yi aşkın yazılımıyla üretmiş olduğumuz yüzlerce robotla Türkiye'nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri halinde geldik” diye konuştu
ADA-7 Robotu hakkında bilgi veren mühendisler ise şunları kaydetti: “Akıl robotik robotları mühendislerin AR-GE çalışmalarıyla yüzde 100 yerli olmak gayesi ile üretilmektedir. Kamera sayesinde karşısındaki insanı tanıyarak onunla o şekilde muhabbet edebilir. Bu robotumuzun üzerinde bulunan tüm elektronik aksamları kendi mühendislerimiz tarafından üretildi ve yazılımları bizim tarafımızdan geliştirildi. Hatta robotta bulunan işletim sistemi sayesinde ortaokul düzeyindeki öğrenciler bu robotu rahatlıkla anlayıp programlayabiliyor. Robotumuzu eğitim sektöründe de kullanılabilmeye hazır şekilde yaptık ve teknik bilgisi olmayan kişilerin de bu robotu kullanabilmesi ve ayarlayabilmesini hedefledik. Ayrıca robotumuz navigasyon yapabiliyor. Bölgelerde kendini bulabiliyor, verilmiş görevleri gerçekleştirebiliyor ve verileri çekerek sorularınıza cevap verebiliyor.”
Konuşmalardan sonra ADA-7 Robotuna sorular soruldu ve o da yanıtladı. Ardından Protokol ile birlikte AKINROBOTICS İnsansı Robot Fabrikasında gezildi. Mühendisler de gezi sırasında robotlar ve yazılımlar hakkında bilgi vererek yaptıkları çalışmaları detaylı bir şekilde anlattı.