Bankaya borcu olan vatandaşa kara haber!

Türkiye'deki ekonomik durum ile ilgili yaşanan gelişmeler sonrası takipteki kredilerde yaşanan belirgin artış, bankalarında varlık yönetim şirketlerine alacak satışlarını da hızlandırdı. Satılan alacak tutarı ilk 6 ayda yüzde 69 artış kaydetti. Yılın ilk yarısında bankaların tahsili gecikmiş alacak tutarının 24 milyar 697 milyon lira olarak gerçekleştiği belirtildi. Yıl sonuna dek de artışın süreceği ve 45-55 milyar TL’ye ulaşabileceğinin öngörüldüğü vurgulandı

Bankaya borcu olan vatandaşa kara haber!

Türkiye'deki ekonomik durum ile ilgili yaşanan gelişmeler sonrası takipteki kredilerde yaşanan belirgin artış, bankalarında varlık yönetim şirketlerine alacak satışlarını da hızlandırdı. Satılan alacak tutarı ilk 6 ayda yüzde 69 artış kaydetti. Yılın ilk yarısında bankaların tahsili gecikmiş alacak tutarının 24 milyar 697 milyon lira olarak gerçekleştiği belirtildi. Yıl sonuna dek de artışın süreceği ve 45-55 milyar TL’ye ulaşabileceğinin öngörüldüğü vurgulandı.

Türkiye’de sıkı para politikası, iç ve dış siyasi gerilimler, tarife savaşları, jeopolitik gelişmeler hem şirketleri hem de bireyleri zorluyor. Son iki yıldır artan tahsili gecikmiş alacaklar bankaların da varlık yönetim şirketlerine satışlarını hızlandırdı. Bu yılın ilk yarısında bankacılık sektörü 24.7 milyar liralık tahsili gecikmiş alacak satışı yaparken geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 68,7’yi buldu. Uzmanlar bu yıl bankacılık sektörünün tahsili gecikmiş alacak satışının rekor kırabileceği görüşünde.

Maaşı yetmeyen vatandaş kredi kartına yüklendi: Borç katlandıkça katlandı         Maaşı yetmeyen vatandaş kredi kartına yüklendi: Borç katlandıkça katlandı

 

 

Enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetiminin Haziran 2023'ten bu yana uyguladığı sıkı para politikası ile yükselen faizler bankacılık sektöründe bir süredir görülmeyen tahsili gecikmiş alacak bakiyesinde artışa yol açtı. Yüksek enflasyon ile gerileyen alım gücü de tahsili gecikmiş alacak artışında etkili oldu. Geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren daha ivmelenen tahsili gecikmiş alacak bakiyesi büyümesi bu yılın ilk yarısında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verilerinden yapılan hesaplamayla yüzde 46,15 artış gösterdi. Geçen yılın sonunda 287.5 milyar lira olan takipteki alacak bakiyesi 20 Haziran ile biten hafta itibariyle 420.2 milyar liraya yükseldi. Takipteki alacak bakiyesinde bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisinde büyüme çok daha hızlı oldu. 20 Haziran ile biten haftada tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacak miktarı 179.4 milyar liraya geldi ve 2024 sonuna göre yüzde 61,87 arttı. Ticari kredilerde ise takipteki alacaklar yıl sonuna göre yüzde 36,3 büyüyerek 240.8 milyar liraya ulaştı.

 

Taşıt kredisinde geri ödeme planları değişti: Duyan bankaya koştu!            Taşıt kredisinde geri ödeme planları değişti: Duyan bankaya koştu!

 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre; Takipteki alacak bakiyesi artışı bankacılık sektörünün alacak satışlarını da hızlandırdı. Finansal Kurumlar Birliği'nin varlık yönetim şirketleri istatistiklerine göre geçen yılın tamamında bankaların takipteki alacak satışı 40.7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankaların geçen yılsonundaki takipteki alacak bakiyesine göre toplam alacak satışı yüzde 14’üne yakın seviyede oluştu. Bu yıl çok daha iştahlı takipteki alacak satışında bankacılık sektörü.

 

 

 

Geçen yıl ilk çeyrekte sadece 5 milyar liralık takipteki alacak satışı yapan bankacılık sektörü bu yıl ilk çeyreğinde 13.1 milyar liralık satış yaptı ve bu 2.5 katından fazla takipteki alacak satışı gerçekleştirildiğini gösteriyor. Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin henüz FKB'nin istatistiklerinde bir veri bulunmuyor. Bankacılık sektörünün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptıkları bildirimlerden takipteki alacak satışı miktarına ulaşılmaya çalışıldı. Yaptığımız hesaplamalara göre bu yılın ikinci çeyreğinde bankacılık sektörü yaklaşık 11.6 milyar lira takipteki alacak satışı gerçekleştirdi varlık yönetim şirketlerine. Geçen yıl ikinci çeyrekte FKB verilerine göre 9.6 milyar liralık bir satış olmuştu. Bu yıl ikinci çeyrekte geçen yıla göre takipteki alacak satışı yüzde 16 arttı.

 

 

Ünlüdoğan, “Gelecek Varlık Yönetimi olarak bu yıl 20’nci yaşımızı kutluyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana sektörümüzün liderlik bayrağını taşıyoruz. Birey ve kurumları yeniden ekonomik sisteme dahil etme misyonumuzla dengeleyici ve kritik bir görevi yerine getiriyoruz. Yurt içi pazar, bizim en aktif olduğumuz alan. Yatırımda daha çok pay vermek istediğimiz kurumsal müşterilerin borçlarının yapılandırılması ve yeniden finansman sağlanmasına yönelik işlemlerimizi artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde, dijitalleşme yatırımlarımızı da yükselterek daha çevik ve erişilebilir hizmet modelleri geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.