Konya Ovası'nda tarımsal kuraklık yerini yüksek rekolte beklentisine bıraktı
Türkiye’nin en büyük tarım havzası olarak bilinen Konya Ovası’na düşen son yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü, yüksek rekolte beklentisini artırdı.
Türkiye’nin en büyük tarım havzası olarak bilinen Konya Ovası’na düşen son yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü, yüksek rekolte beklentisini artırdı.
Türkiye'nin en büyük tarım havzası olarak bilinen Konya Ovası'na düşen son yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü, yüksek rekolte beklentisini artırdı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yağışlarla beraber ovada bitkilerin gelişiminin beklenilen seviyelere ulaştığını, yağışların devam etmesi durumunda hububat rekoltesinin geçen dönemlerle aynı olacağını ifade etti.
Yüz ölçümünün yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya'da, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Ovada yağışlar, hububat ürünlerinde verim ve kalitenin artmasında büyük rol aldı. Türkiye'nin toplam tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 10'u Konya'dan karşılanıyor. Yağışların artmasıyla beraber kıraç alanlardaki üretimde de artış yaşanacağını ifade eden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Özellikle kış ayları sadece Konya Ovası'nda değil, ülke genelinde çok büyük kuraklık yaşandı. Konya Ovası şubat ayında başlayan yağışlı periyot, devamında Mart ayında da çok güzel yağışlar aldı. Nisan ayının ilk yarısında da kayda değer yağışlar aldık. Tabii bu durum tarımsal alanda çok rahatlattı. Meteorolojik anlamda barajlardaki, Beyşehir Gölü'ndeki ve Seydişehir Suğla Depolama alanında doluluk anlamında istenilen seviyeye ulaşmadı ama bizim istediğimiz bitkinin istenilen zamanında yağışların düşmesi, bu alanda özellikle sonbaharda ekimi yapılan arpa, buğday alanlarında tam ihtiyaçları olan dönemler yağışları aldık. Şu an ovada bitki gelişimleri oldukça güzel” dedi.