Sofrada açlık var
Gıdada kendine yeten nadir ülkelerden biri iken halkının gıda ürünlerini “satın alabilirliği” sıralamasında dünya listesinde 85’inciliğe gerileyen Türkiye’de yurttaşın sağlığı tehlikede. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, “Yurttaş pazar kapanırken pazara gidiyor. Ürünü 5 kuruş ucuza bulmanın derdinde. Hepimizin yoksul çoğumuzun aç olduğu bir dönemi yaşıyoruz bu da taklit ve tağşiş hızla artırıyor. Bir de pestisit ve aflatoksin mevzuları var” dedi
Gıdada kendine yeten nadir ülkelerden biri iken halkının gıda ürünlerini “satın alabilirliği” sıralamasında dünya listesinde 85’inciliğe gerileyen Türkiye’de yurttaşın sağlığı tehlikede. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, “Yurttaş pazar kapanırken pazara gidiyor. Ürünü 5 kuruş ucuza bulmanın derdinde. Hepimizin yoksul çoğumuzun aç olduğu bir dönemi yaşıyoruz bu da taklit ve tağşiş hızla artırıyor. Bir de pestisit ve aflatoksin mevzuları var” dedi.
Ekonomik krizin derinleştiği Türkiye’de gıda enflasyonu da görülmemiş seviyelere yükselmeye devam ederken Türkİş’in şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını paylaştı. Buna göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarında bir önceki aya göre yüzde 5.39’luk arttı. Verilere göre şubat ayında gıda enflasyonunun yıllık olarak yüzde 43.47 olduğunu görüldü. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) asgari ücreti geçerek 23 bin 323 TL’ye çıktı. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 75 bin 973 TL’ye yükseldi. Artan fiyatlar nedeniyle gıdaya ulaşmakta zorluk çeken yurttaşın sağlığını bir de taklit ve pestisit gibi maddeler içeren ürünler tehdit ediyor.