TRURİZM

TURUZİM GELİRLERİ

Turizm çok önemli bir gelir kaynağıdır.

DURSUN SEYİS

Geçtiğimiz günlerde TURSAP’ ın düzenlediği basın toplantısına katıldım Burada Konya başkanı önemli konulara değindi ve  Konya’nın alt yapı sorunları olduğunu, turistin Konya’da konaklamasının  sağlanması gerektiğine vurgu yaptı

Turizm bölgelerini ne kadar  tanıtırsak, ne kadar temiz ve düzenli tutarsak, yerli ve yabancı turistlerde buralara gelerek ülke ekonomisine katkı yaparlar.

Turizm gelirleri bacasız fabrika konumundadır.

Buna mukabil Konya’mız  basırlar gerisinden beri her zaman turizm bölgesi, medeniyetlerin beşiği, Bizans, Roma devirlerinden sonda, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminin önemli kentlerinden birisi olmuştur.

Ancak biz Konya’mızı ne kadar tanıtıyoruz ?

İşte burada durmak, düşünmek gerekir.

Konya’mızda tarihi bölgeler, mistik havası, Hz., Mevlana’nın  ruhu , medeniyetleri geçiş noktasıdır.

Ancak bu değerlerin tanıtımında eksik kaldığımızı düşünmekteyim. Konya merkezinin yanı sıra  çevre ilçeler, Çatalhüyük, Ilgın Kaplıcaları, Beyşehir gölü Konya’mıza ayrı bir değer katmaktadır.

 

Geçtiğimiz  yıl  Türkiye’mizde  Müze Ve Ören Yerlerini 28 Milyon 169 Bin 615 Kişi Ziyaret Ettiği bildirilmektedir.

Türkiye’de Topkapı Sarayından sonra   Hz. Mevlana Türbesi ikinci sırada ziyaretçi almıştır. Ancak Hz. Mevlana Türbesini, türbe değil, müze haline getirenlerin   ve ücretsiz yapanların  kulaklarını çınlatmak gerekir.

 

2018 yılındaki toplam müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı 28 milyon 169 bin 615 olurken, bu rakamın 2017 yılında 20 milyon 509 bin 746 olduğu gözlendi.Bu yıl bu rakamların ne kadar yükseleceği veya düşeceğini bilmiyoruz. Bazı Turizm şirketleri  Türkiye’de güvenlik yok. Kriz var diye  rezervasyonları iptal ettikleri de bilinen engellemeler arasındadır.

 

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, müze ve ören yerlerinin toplam ziyaretçi istatistiğini konu alan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2018 yılındaki toplam müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı 28 milyon 169 bin 615 olarak belirlendi. Bu rakam 2017 yılında 20 milyon 509 bin 746 olurken, artış yaşandığı gözlendi. 2018 yılında en çok ziyaretçi ağırlayan müze ise İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi olurken, 3 milyon 4 bin 620 kişiye ev sahipliği yaptığı görüldü. İl bazında müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısı incelendiğinde ise 7 milyon 387 bin 680 kişi ile İstanbul’un ilk sırada yer aldığı tespit edildi. İstanbul’dan sonra en çok ziyaretçi ağırlayan ikinci il ise 2 milyon 955 bin 198 ile Konya olurken, üçüncü sıraya 2 milyon 950 bin 249 kişiyle Nevşehir’in yerleştiği kaydedildi.

 

Ajans Press ve PRNet’in gerçekleştirdiği medya araştırmasında, konu ile ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. 2018 yılında müze ve ören yerleri ile alakalı toplam 46 bin 672 haber çıkışı tespit edilirken, bu rakamın 2017 yılında 39 bin 718 olduğu görüldü.

 

2019 yılının ilk çeyreğindeki turizm geliri geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,6 artarken, 4 milyar 629 milyon 679 bin dolara ulaştığı görüldü. Bizim yarımız olan Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya bizden daha çok turizm geliri elde ederken bizim akıllılar müze, türbe ve ören yerlerini ücretsiz yapmalarının altında ne yaptığını bilememekteyim.

Gerek yerli, gerekse yabancı turist ülkemize ve Konya’ya geldiği zaman önce temizlik, sonra konaklama ve istediği içeceği, yiyeceği bulmayı istemektedir. Ne yazık ki, Turistler Konya’mızda ve ülkemizde bunları bulamamaktan ve günü birlik ziyaretler gerçekleştirip, kentimizden ayrılmaktadırlar. Ayrıca turist alış- verişlerde emin olmalı, esnaf turisti fırsat kollayıp amiyana ifade ile kazıklamamalıdır.

 

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, turizm istatistiklerini konu alan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2019 yılının ilk çeyreğindeki turizm gelirinin yüzde 4,6 arttığı görüldü. Böylelikle ilk 3 aydaki turizm gelirinin 4 milyar 629 milyon 679 bin dolara ulaştığı kaydedildi. Aynı şekilde ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı da yüzde 8,5 artış gösterirken, 6 milyon 644 bin 391 kişi olduğu belirlendi. Bunlarında yüzde 82,2 sini de yabancılar oluştururken, yüzde 17,8’ini de yurt dışında ikametgâh eden vatandaşların oluşturduğu saptandı. Bu çeyrekte yapılan yabancı harcamaları da ortalama 678 dolara denk gelirken, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması 765 dolar oldu.

Turistlerin hangi ülkede ne kadar harcama yaptığı belli olurken, yabancı turistlerin 2017 yılında Türkiye’de 22,5 milyon dolar harcama yaptığı görüldü.

 

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, yabancı turistlerin en çok harcama yaptığı ülkeleri konu alan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in Visual Capitalist verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, yabancı turistlerin 2017 yılında Türkiye’de 22,5 milyon dolar harcama yaptığı görüldü. Bu rakam en yüksek ABD’de de görülürken, yabancı turistlerin burada 210,7 milyar dolar harcadığı kaydedildi. Yabancı turistlerin en çok harcama yaptığı diğer ülkelerde; İspanya, Fransa, Tayland, İtalya ve Birleşik Krallık olarak belirlendi. Yabancı turistlerden 22,5 milyon dolar elde eden Türkiye’nin ise bu listenin 14’üncü sırasına yerleştiği kayıtlara geçti.

 

2018 yılında Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist sayısı 46 milyon 112 bin 592’ye ulaşırken, kişi başı ortalama turizm harcaması 647 dolar oldu.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri ve medya yansımalarından derlediğimbilgilere göre, ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı artışa geçerken kişi başı ortalama turizm harcamalarında düşüş yaşandı.2003-2018 yılları arasındaki 15 yıllık turizm istatistikleri incelendiğinde, kişi başı ortalama turizm harcamasının en düşük olduğu yıl 647 dolar ile 2018, en yüksek olduğu yıl da 850 dolar ile 2003 oldu. Araştırmaya konu olan zaman dilimi içerisinde, en fazla yabancı ziyaretçi ise 46 milyon 112 bin 592 ile geçtiğimiz yıl gerçekleşirken, en az ziyaretçi ise 13 milyon 256 bin 28 kişi 2002 yılında misafir edildi.