TÜİK temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı
Verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
Verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
TÜİK verilerine göre, temmuz ayında TÜFE yıllık yüzde 61,78, aylık yüzde 3,23 arttı.
Haziran ayında ise enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttış kaydetmişti.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,51 artmasını öngörüyordu.
Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23'e ineceğini tahmin ediyordu.
Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 3,00 en yüksek yüzde 4,50 aralığında yer aldı.
Reuters'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, temmuz ayında aylık enflasyonun yüzde 3,45 oranında artmasını bekliyordu.
Reuters'ın beklenti anketine katılan 11 ekonomist, yıllık enflasyonun ise yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyordu. Yıl sonu tahminleri ise yüzde 40 ve yüzde 46 aralığında seyrediyor.
Bloomberg HT'nin temmuz ayına ilişkin düzenlediği enflasyon anketine katılan 22 kurumun medyan beklentisi enflasyonun aylık yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.Anketteki medyan tahmine göre temmuzda yıllık enflasyonun da yüzde 62 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.
2024 sonuna ilişkin enflasyon tahmini de bir önceki anket dönemine göre 1 puan gerileyerek yüzde 42 oldu.Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.
ENAG verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) temmuz ayında yüzde 5,91 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 100,88 olarak gerçekleşti.
İTO, temmuz ayı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ile Toptan Eşya Fiyatları İndeksi verilerini açıkladı.
İstanbul'da temmuz ayında önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 4,21, toptan fiyatlar yüzde 1,04 artış gösterdi.Knoya da ise yaklaşık yüzde 85 olduğu belirtiliyorTemmuzda yıllık artış perakendede yüzde 72,80, toptan eşyada yüzde 55,12 olarak gerçekleşti.
Tüketici fiyatları bazında temmuzda en fazla fiyat artışı yüzde 38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile patates ve bazı yumru bitkilerle ilgili ürünlerde görüldü.
TÜİK verilerine göre, geçen ay elektrikteki fiyat artışını yüzde 17,22 ile içkiler, yüzde 11,8 ile demir yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı izledi.Temmuzda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 10,09 ile kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları, yüzde 8,01 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 7,07 ile sebzeler yer aldı.
Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile patates ve bazı yumru bitkilerde gerçekleşti. Bunu, yüzde 6,43 ile çocuk giyimi, yüzde 4,25 ile erkek ayakkabısı, yüzde 3,44 ile kümes hayvanları eti, yüzde 2,96 ile yemek odası ve oturma odası mobilyaları takip etti.