LOZAN VE SEVR !
Lozan ve Sevr antlaşması
Lozan Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun yerini alan Türkiye Cumhuriyeti'nin, Batılı devletler ve diğer taraflarla 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalandığı bir antlaşmadır. Antlaşma, Türkiye'nin uluslararası alandaki statüsünü belirleyen ve birçok önemli konuyu düzenleyen maddeler içerir.
Lozan Antlaşması'nın önemli maddeleri nelerdir?
Lozan Antlaşması'nda başarı elde ettiğimiz konular savaş tazminatı, kapitülasyonların kaldırılması, azınlıklar meselesi, İstanbul'un itilaf devletlerinden temizlenmesi, boğazlar ve daha sonra Türkiye'ye katılan Hatay konularıdır.
Lozan Antlaşması'nın 54. maddesi nedir?
Madde — 54. İşbu fasla merbut cetvelin (A) kısmında tadat edilen 1911, 1912 ve 1913 hazine tahvilâtı, mukave- lâtta tâyin olunan tediye tarihlerinden itibaren on sene müddet zarfında mukarrer faizleriyle beraber tesviye olunacaktır.
Taraflar arasında karşılıklı verilen tavizler ile görüşmeler 23 Nisan 1923'te tekrar başlamış, 23 Nisan'da başlayan görüşmeler 24 Temmuz 1923'e kadar devam etmiş ve bu süreç Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması ile sonuçlanmıştır.
Savaş tazminatı, savaşlarda yenilen devletlerin, galip devletlere verdikleri zarar karşılığında ödemek mecburiyetinde oldukları tazminata denir. Yunanistan, Türk Kurtuluş Savaşı yılları boyunca Batı Anadolu'ya verdiği zararın karşılığında savaş tazminatı olarak Türkiye'ye Edirne'nin Karaağaç semtini vermişti.
- Osmanlı İmparatorluğu zamanında Batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar, tamamen kaldırıldı.
- Azınlık haklarıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. ...
- Ege Denizi ve buradaki adaların aidiyeti ile ilgili düzenlemeler yapıldı.
Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra bu borçlar Lozan Antlaşmasıyla imparatorluğu oluşturan ülkelere ilgisine göre paylaştırılmıştır. Lozan Antlaşmasına göre toplam 161.603.833 altın liralık borcun 105.553.623 liralık kısmı yani 1912 öncesi borçların % 62si, 1912 sonrası borçların % 77'si Türkiye'ye kalmıştır.
Sevr Antlaşması neden yürürlüğe girmemiştir?
Sevri'yi kim imzaladı?
Aralarında anlaşan İtilaf Devletleri, Ayan Meclisi üyesi Hadi Paşa'nın başkanlığında Rıza Tevfik (Bölükbaşı) ve Bern Büyükelçisi Reşad Halis beylerden oluşan Osmanlı heyetine, 10 Ağustos 1920'de Paris'in banliyösü Sevr'de yer alan seramik müzesinde Sevr Antlaşması'nı imzalattı.
Türk topraklarının paylaşımı ile ilgili çok ağır maddeler içeren 433 maddelik antlaşma, imza altına alınmasına rağmen meclisin feshedilmiş olması ve Milli Mücadele sebebiyle yürürlüğe girmedi. Sevr nihayet Kurtuluş Savaşı sonrası 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla da ortadan kalktı.
Tarihçi değilim ama, Lozan bir anlamda Türkiye’nin tapusu konumundadır.
Almanya'nın ödediği miktar
Tazminat Komisyonu ve Uluslararası Ödemeler Bankası, Almanya tarafından 20,598 milyar altın markın tazminat olarak ödendiğini, bunun 7,595 milyarının Londra Ödeme Planı'nın yürürlüğe girmesinden önce ödendiğini belirtmektedir.
Lozan’a neden ara verildi?
İngiltere Dışişleri Bakanı Curzon'un koordinatörlük ettiği konferansa Türk heyeti başdelegesi olarak İsmet İnönü seçilmiştir. İsmet İnönü'nün Misak-ı Milli'den ödün vermemesi ve itilaf devletlerinin taleplerinden vazgeçmemesi sebebiyle konferans zorlu geçmiş ve 3 Şubat 1923'de konferansa ara verilmiştir.
Osmanlı'nın borçlarını kim ödedi?
14 Mayıs 2013 tarihinde Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcun son taksiti Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'nın transfer emriyle ödendi. Böylelikle Türkiye'nin uzun yıllardır devam eden IMF borcu sıfırlanmış oldu.
Lozan Antlaşması Mustafa Kemal Atatürk'ün “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesi sonucunda hala yürürlüktedir. Yürürlükte olan en eski antlaşmalarından birisi olması özelliği ile de dünya tarihi bakımından çok önemli bir yere sahiptir.