NASİHAT EDEN DOST

 

Ayna vazifesi gören ve hizmet icrâ eden iyi dost  büyük bir nimettir. kırmadan, dökmeden, kınamadan, usulüne uygun, sessiz ve hassas bir şekilde uyarır, ona bakan kişi de hatasını görür ve düzeltir ve bu düzeltme kişinin kendini muhasebe etmesine katkı sağlar.

 

İnsanın, hatasını böyle İslah eden, düzelten bir arkadaşı varsa o zayî olmaz,sırtı yere gelmez, zira dünya icindekilerle dünyadır, insan da ancak arkadaşları ile insandır.

Bir insanın iyi bir dostu varsa ayna taşımasına gerek yok demişler.

 

Haliyle, sözüyle,ve faydalı bilgisiyle, kişiye Yüce

Allah'ı,ahireti ve ahirete

hazırlığı hatırlatacak, onun dağınıklığını toparlayayacak bir dost zamanımızda daha da önem kazanıyor.

 

Hz. Ömer efendimize her gün ücret karşılığında  ölümü hatırlatan biri vardı, Hz.Ömer efendimizin mübarek saçlarına ak düşünce o kişiye artık gelmene gerek kalmadı bu ağaran saçlar bana ölümün varlığını, yaklaştığını hatırlatıyor buyurdu, ölümü hatırlamak faydalı olmasaydı Farûk u Ekber ücret verip adam tutar

mıydı? Tutmazdı ve bize bu nasihatı asırlar boyu belki ulaşmazdı,aynı Hz.Ömer  efendimizin bizlere başka bir nasihatı daha vardır. Kendinizi,âhirette hesaba çekilmeden önce daha dünyada iken hesaba çekin,âhirette tartılmadan önce dünyada kendinizi tartın,o gün görülecek olan büyük mahkemeden

önce hazırlığınızı yapın, tedbir alın,zira o gün yaptığınız hiç bir şey gizli kalmayacak ve

herşey ayan beyan ortaya dökülecektir, bugün kendini hesaba çekenin o gün muhasebesi daha kolay olacaktır.

 

Bir kişi, iş ortağını sorguladığı gibi kendini

sorgulamalı ve en azından bir nefs-i levvâme(kendi kendini sorgulayan  ve kınayan nefis)sahibi olmak için gayret etmelidir,bunun için de sadık bir dost ve rehber'e ihtiyaç varsa istifade edilmelidir.

 

Hâris el-Muhasibî diye  ehli tasavvuf'tan bir zât vardı,çok kitabı var, kendini sık sık hesaba çektiği için ona kendini muhasebe eden manasına "Muhasibî" denmiştir, günümüzde bir yerde muhasebeci olararak çalışmak bu iş için yetmiyor,âhiret muhasabesi, para muhasebesine benzemez,bu da olsun,o da olsun biribirine engel olmaz.

 

Kısa yazımızı şu Hadis-i şerif ile bitirelim"İyilik eskimez, günah kayda alınmıştır unutulmaz,Din günü'nün sahibi olan deyyân(yüce Allah) ölmez,o zaman sen ey insanoğlu, istediğini yap,zira ne yaparsan onu görür ve ona göre muameleye tabî tutulursun".

 

Allahım! O çetin gündeki çetin muhasebeye çekilmeden önce kendini

muhasebeye çeken kullarından eyle,bu konuda bize yardımcı olacak ibretler,ayna misali sadık ve samimi

dostlar nasib eyle senden korkmayan ve bize merhamet etmeyenleri bize musallat etme.

 

Ahmet ÖZKAN

Emekli Müftü