Yazar Necla Dursun, Balkanlar'daki edebiyatı anlattı

Yazar Necla Dursun, Balkan edebiyatı üzerinden Balkan coğrafyasını ele aldığı eseri "Roman ve Coğrafya"nın ortaya çıkış sürecini anlattı.

Yazar Necla Dursun,  Balkanlar'daki edebiyatı anlattı
Yazar Necla Dursun,  Balkanlar'daki edebiyatı anlattı

Yazar Necla Dursun, Balkan edebiyatı üzerinden Balkan coğrafyasını ele aldığı eseri "Roman ve Coğrafya"nın ortaya çıkış sürecini anlattı.

Bir kamu kurumunda memur olarak çalışan Dursun, Balkan göçmeni bir ailenin üyesi olduğu için böyle bir eser yazmayı arzu ettiğini söyledi.

Dursun, yazmaya 2016'da başladığını belirterek, "Bizim o topraklara yaptığımız seyahatler, oradan gelen akrabalarımızı ağırlamamız, düğünlerimiz, adetlerimiz, kutlamalarımız, törenlerimiz, benim bu kitabı yazmamdaki altyapıyı oluşturan en temel faktörler oldu." dedi.

Balkan edebiyatına olan ilgisinin Balkanlar'da yayımlanan süreli yayınlarla başladığını aktaran Dursun, şunları kaydetti:

"Bazı yazılarım Kosova'daki Türkçem ve Makedonya'daki Köprü dergisinde yayınlandı. Diğer Balkan ülkelerindeki süreli yayınları incelediğimde, yazılı kaynak bulunmadığından okullarda ders verilirken kullanıldıklarını gördüm. Bizim burada okuyup da bir kenara ayırdığımız küçük sayfalı dergilerin, kaynak bulunmadığı için ilkokul öğrencilerine ders kitabı olarak okutulduğunu görünce okumamı genişlettim. Nobel Ödüllü yazar İvo Andriç, yüksek lisans tezinde Osmanlı himayesindeki Bosna'da kültürel yaşamı ele almıştı. Onu okuyup notlar aldım ve o notlardan yazılar çıktı. Oradan elde ettiğim bilgilerle ve birikimle bu kitaplarda Balkan coğrafyasının nasıl yer aldığını incelemeye çalıştım."

Necla Dursun, son 100 yılda en etkili edebi türlerden birinin roman olduğuna dikkati çekerek, "Romanlar, TV'lere uyarlanan dizilere, filmlere kadar özellikle çocukların ve gençlerin kendini bulduğu, bütün disiplinlerle bağlantılı bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Balkanlar'da roman denilince her coğrafya kendi yaşantısını anlattığından oradaki yaşantı neyi getirmişse romanlarda onu görüyoruz. Daha çok savaşlar, göç, hüzünler ve gelecek kaygısının yaşandığı dönemlerden romanları okuyoruz." ifadelerini kullandı.